25 Mar Καλοκαίρι και καρδιοπάθεια.
Το καλοκαίρι με την αύξηση της θερμοκρασίας καταγράφεται μια αύξηση στα συμβάματα απο την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, όπως για παράδειγμα στις αρρυθμίες, τα εμφράγματα, την υπόταση και την θερμοπληξία. Ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αφυδάτωση είναι οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά ή άλλα φάρμακα για τον έλεγχο της πίεσης τους.
Τις ημέρες της αυξημένης θερμοκρασίας είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, να μένουμε σε κλιματιζόμενα ή δροσερά μέρη και να μην καταπονούμαστε σωματικά. Είναι σημαντικό να πίνουμε πολλά υγρά, να κάνουμε μικρά κι εύπεπτα γεύματα και να αποφεύγουμε το αλκοόλ προκειμένου να αποφύγουμε υποτασικά επεισόδια.
Οι ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση πρέπει να ελέγχουν πιο σχολαστικά την πίεση τους γιατί μπορεί (πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό τους) να χρειαστεί να μειώσουν τη δόση ή τον αριθμό των φαρμάκων. Επίσης όσοι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα (sintrom) για κολπική μαρμαρυγή ή άλλη αιτία, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσουν τη δόση τους, επειδή η δράση αυτών των φαρμάκων επηρεάζεται αρκετά απο τη διατροφή και η διατροφή μας αλλάζει τους καλοκαιρινούς μήνες .
Η έκθεση στον ήλιο είναι καλό να γίνεται με μέτρο και μέτρα προφύλαξης (δροσερά ρούχα, καπέλο) και να προτιμώνται οι πρώτες πρωινές ή οι απογευματινές ώρες. Ακόμη και όσοι συνηθίζουν να ασκούνται συστηματικά κατόπιν οδηγίας του γιατρού τους, προτιμάμε να αποφεύγουν την άσκηση τις ημέρες του καύσωνα κι τις ώρες της μεγαλύτερης ζέστης.
No Comments