Υπνική άπνοια.

Υπνική άπνοια.

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Χαρακτηρίζεται απο περιοδικές διακοπές της αναπνοής που κρατάνε πάνω από 10 – 15 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνονται μετά από λίγο. Το πρόβλημα σ’ αυτές τις περιόδους άπνοιας είναι οτι το οξυγόνο  μειώνεται δραματικά στην  καρδιά και στον εγκέφαλο προκαλώντας αρρυθμίες, υπέρταση, καρδιακά κι εγκεφαλικά επεισόδια. Συχνά οι ασθενείς αυτοί διαμαρτύρονται για χρόνια κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλο, διαταραχές συγκέντρωσης. Μπορεί να σηκώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσουν, αναφέρουν προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, έχουν συχνά ροχαλητό και διαμαρτύρονται για ξηρότητα στόματος.

Το χαρακτηριστικό προφίλ του ασθενή με άπνοια ύπνου είναι άντρας μέσης ηλικίας, υπέρβαρος, καπνιστής που μπορεί να κάνει χρήση αλκοόλ ή αγχολυτικών φαρμάκων.

Η διάγνωση εκτός από τις πληροφορίες που συλλέγονται από το ιστορικό, μπαίνει με τη «μελέτη ύπνου». Αυτή γίνεται σε εξειδικευμένα τμήματα  νοσοκομείων, όπου ο ασθενής εισάγεται για μια ημέρα και παρακολουθείται κατά τη  διάρκεια του ύπνου του. Καταγράφεται η λειτουργία της καρδιάς, της αναπνοής και του εγκεφάλου του και γίνονται διάφορες μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχει ή όχι απο το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί η πάθηση, η θεραπεία βασίζεται σε μέτρα όπως: μείωση του σωματικού του βάρους, διακοπή του καπνίσματος,  περιορισμό του αλκοόλ και σε βαρύτερες περιπτώσεις στη χρήση ειδικής μασέλας ή μάσκας θετικής πίεσης αέρα (CPAP) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια μικροεπέμβαση προκειμένου να απελευθερωθούν οι αεροφόρες οδοί από μηχανικά εμπόδια που εμποδίζουν την αναπνοή.

No Comments

Post A Comment