“Αν η πίεση μου φτάσει 20 κινδυνεύω; Να πάρω υπογλώσσιο;”

“Αν η πίεση μου φτάσει 20 κινδυνεύω; Να πάρω υπογλώσσιο;”

Μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που δέχομαι από τους ασθενείς μου στο ιατρείο είναι η εξής: “Γιατρέ, αν καμιά φορά βρώ την πίεση μου πολύ ανεβασμένη, τι να κάνω; μπορώ να πάρω υπογλώσσιο;”

Και η απάντηση εδώ συνήθως είναι: “όχι!”

Πραγματικά, η πίεση ενός φυσιολογικού ανθρώπου έχει μεγάλη διακύμανση μέσα το 24ωρο και ποτέ δε θα τη βρει κανείς ίδια, όσες φορές κι αν τη μετρήσει. Η πίεση μας ανεβαίνει απότομα όταν αγχωθούμε, στεναχωρηθούμε, το παρακάνουμε με το αλάτι, χρησιμοποιούμε φάρμακα όπως τα αντιφλεγμονώδη κλπ. Εαν ένας άνθρωπος έχει δομικά φυσιολογική καρδιά, δηλαδή δεν έχει στεφανιαία νόσο, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρή βαλβιδοπάθεια κλπ, τότε απλώς μπορεί να αισθάνεται άσχημα, να έχει βαρύ κεφάλι ή τάση για εμετό, ή ακόμη και κανένα σύμπτωμα. Πρέπει να ηρεμήσει γιατί δεν κινδυνεύει και η πίεση του σε λίγο θα επανέλθει στα φυσιολογικά γι αυτόν όρια. Μπορεί ίσως να χρειαστεί κάποιο ήπιο αγχολυτικό που θα τον χαλαρώσει ή λίγο διουρητικό αν για παράδειγμα υποπτευόμαστε κατακράτηση υγρών.

Τα υπογλώσσια που ευρέως χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν απότομη και μεγάλη πτώση της πίεσης. Αυτό,  μπορεί να αποβεί επικίνδυνο γιατί μειώνεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο ή στην καρδιά και ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με στενωμένες αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γενικώς, αν σταθερά βρίσκουμε τιμές πίεσης πάνω απο τα φυσιολογικά όρια, είτε βρισκόμαστε σε αντιυπερτασική αγωγή είτε όχι, πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας και να ρυθμίσουμε την αγωγή μας. Τα φάρμακα της πίεσης δρούν ως προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην ανεβάζουμε πίεση, κι έτσι η τακτική: μετράω πίεση κι αποφασίζω κάθε φορά αν θα πάρω ή όχι χάπι, είναι τελείως λανθασμένη.

Η απότομη αύξηση της πίεσης δεν προκαλεί εγκεφαλικό, ωστόσο μια χρόνια έστω και μικρή αρρύθμιστη υπέρταση σιγά σιγά δημιουργεί αθηροσκλήρωση και σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό.

Επείγουσα αντιμετώπιση της πίεσης χρειάζεται μόνο σε τιμές άνω των 220/130 mmHg καθώς και σε σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη γιατρού και συνήθως σε νοσοκομείο.

No Comments

Post A Comment