Γρίπη.

Γρίπη.

Η γρίπη ήρθε φέτος πιο νωρίς στην Ελλάδα και ήδη πολλοί άνθρωποι νοσούν απ΄αυτήν, ενώ αναμενεται κι ένα νέο κύμα το επόμενο διάστημα. http://medispin.blogspot.gr/2017/01/blog-post_9.html.

Πολλοί ασθενείς μου αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του αντιγριππικού εμβολίου και δεν το κάνουν. Συγκεκριμένα λένε: «αφού και πέρυσι που το ‘κανα αρρώστησα, γιατί να το ξανακάνω;»

Εδώ υπάρχουν δυο παρανοήσεις. Η  μία είναι ότι το εμβόλιο κάθε χρόνο παρασκευάζεται ανάλογα με τους τύπους του ιού της γρίπης της προηγούμενης χρονιάς κι έτσι σε περίπτωση μετάλλαξης από τη μια χρονιά στην άλλη, μπορεί το φετινό εμβόλιο να μην έχει ικανή αποτελεσματικότητα.

Η άλλη και συνηθέστερη παρανόηση είναι ότι ο πολύς κόσμος πιστεύει πως κάνοντας το αντιγριπικό δε θα κολλήσει καμία ίωση του αναπνευστικού, από αυτές που μας ταλαιπωρούν τη χειμερινή περίοδο. Λάθος! Το εμβόλιο δεν προστατεύει από τις κοινές ιώσεις, παρά μόνο από τη γρίπη. Και η γρίπη ενώ στη συμπτωματολογία της μπορεί να μοιάζει με τις άλλες ιώσεις, έχει πολύ μεγαλύτερη νοσηρότητα κι επιπλοκές από αυτές. Η γρίπη εκδηλώνεται με αιφνίδιο υψηλό πυρετό πάνω από 38*C πόνο στα κόκκαλα και στους μυς, βήχα, εμετό ή διάρροια, και πολύ λιγα συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό όπως συνάχι ή πόνο στο λαιμό. Αντίθετα στις κοινές ιώσεις κυριαρχούν τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού όπως συνάχι και πόνος στο λαιμό και ο πυρετός είναι πιο ήπιος κι ελεγχόμενος με κοινα αντιπυρετικά. Το πρόβλημα είναι στις επιπλοκές. Η γρίπη σε ευπαθή άτομα μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, περικαρδίτιδα, καρδιακή, αναπνευστική, ή πολυοργανική ανεπάρκεια.

Εάν κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα δεν έχει ακόμη κάνει το εμβόλιο, μπορεί και τώρα να το κάνει. Ανοσία δηλ. άμυνα, θα έχει περίπου 20 μέρες μετά τον εμβολιασμό. Το συνηθισμένο κύμα της γρίπης στη χώρα μας διαρκεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, άρα μπορεί και να προλάβει τη νόσηση. Αν παρ’όλα αυτά δεν προλάβει και νοσήσει, έχει σημασία εντός του 1ου-2ου το πολύ 24ωρου να πάρει τα ειδικά αντιιικά φάρμακα για να προστατευτεί, άρα πρέπει εγκαίρως να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

No Comments

Post A Comment