Είμαι υπερτασικός; Θα χρειαστώ θεραπεία;

Είμαι υπερτασικός; Θα χρειαστώ θεραπεία;

Πολλοί άνθρωποι έχουν υπέρταση χωρίς να το γνωρίζουν. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν συμπτώματα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν αισθάνονται τίποτα. Τελικά ποιος είναι υπερτασικός και τι είδους θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει;

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες τόσο της Ευρωπαϊκής, όσο και της Αμερικανικής Καρδιολογικής εταιρείας, υπερτασικός θεωρείται εκείνος του οποίου η πίεση βρίσκεται σε επίπεδα μεγαλύτερα των τιμών 130/80mmHg για τους Αμερικανούς και 140/90mmHg για τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μετρήσει κανείς την πίεση του προκειμένου να δει αν βρίσκεται εντός φυσιολογικών ορίων ή όχι, ωστόσο τελευταία προκρίνεται όλο και περισσότερο ως πιο κατάλληλη η μέθοδος της 24ωρης καταγραφής αρτηριακής πίεσης, το συχνά ονομαζόμενο Holter, με δεύτερη προτεινόμενη μέθοδο τις μετρήσεις στο σπίτι, που όμως υστερεί λίγο σε αξιοπιστία.

Σε ένα πρωτοεμφανιζόμενο υπερτασικό, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα του χορηγήσουμε φάρμακα, επιμένουμε σε αλλαγή του τρόπου ζωής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσει την πρόσληψη του αλατιού, να ξεκινήσει κάποια μορφή αερόβιας άσκησης (για παράδειγμα συστηματικό περπάτημα), να μειώσει το σωματικό του βάρος σε επιθυμητά επίπεδα και να περιορίσει τη χρήση αλκοόλ.

Εαν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν για 3-6 μήνες και με την προϋπόθεση ότι αυτός ο ασθενής δεν έχει ήδη εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, θα ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή με προτεινόμενο διπλό θεραπευτικό σχήμα. Αν ομως ο ασθενής έχει ήδη πάθηση, πχ στεφανιαία νόσο ή βλάβη οργάνου στόχου πχ. νεφρών, τότε μαζί με τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα ξεκινάμε και φαρμακευτική θεραπεία. Στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, αν αυτοί είναι σε καλή φυσική κατάσταση, ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες.

O στόχος της θεραπείας είναι να επιτευχθεί πίεση μικρότερη από 130/80mmHg, αλλά για τα άτομα 65-80 ετών είναι καλύτερο να στοχεύουμε σε πιέσεις 130-139mmHg και το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών αρκεί αυτές οι τιμές να είναι καλά ανεκτές.

Η συχνή άποψη ότι κάποιος που αισθάνεται καλά δεν έχει πίεση δεν ευσταθεί γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η υψηλή πίεση δε δίνει συμπτώματα. Οι άνθρωποι που έχουν έστω κι ένα γονέα υπερτασικό, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν και οι ίδιοι υπερτασικοί. Η συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης της υπέρτασης είναι μεταξύ 30 κι 60 ετών, ενώ παράγοντες που ευνοούν την πρώιμη εμφάνιση της είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλατιού και ο αγχώδης τρόπος ζωής.

No Comments

Post A Comment