Kόπωση, πρησμένα πόδια, λαχάνιασμα;

Kόπωση, πρησμένα πόδια, λαχάνιασμα;

  • Έχετε παρατηρήσει πρήξιμο στα πόδια ή ταχεία αύξηση του βάρους σας τον τελευταίο καιρό;
  • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή (λαχάνιασμα) σε συνήθεις δραστηριότητες  που παλαιότερα εκτελούσατε χωρίς δυσκολία;
  • Χρειάζεστε περισσότερα μαξιλάρια τη νύχτα γιατί αισθάνεστε ότι δε σας φτάνει ο αέρας;
  • Ξυπνάτε τη νύχτα με βήχα;
  • Έχετε αίσθημα κόπωσης χωρίς να έχετε κάνει κάτι ιδιαίτερα κοπιαστικό; Μήπως αναγκάζεστε να περιορίσετε τις δραστηριότητες σας γιατί πλέον δεν μπορείτε να τις εκτελέσετε χωρίς φούσκωμα ή κόπωση;

Όλα ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια οφείλεται σε παθήσεις όπως η αρτηριακή υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες κι ο σακχαρώδης διαβήτης. Μπορεί όμως να οφείλεται  σε λοιμώξεις που επηρεάζουν την καρδιά όπως η μυοκαρδίτιδα, να έχει σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ (αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια) ή να οφείλεται σε άλλα πιο σπάνια κληρονομικά νοσήματα πχ διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Οι ασθενείς πολλές φορές δεν αξιολογούν τα συμπτώματα τους και τα αποδίδουν στην ηλικία, στο κάπνισμα, ή στο βάρος.

Ωστόσο η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι εύκολο να γίνει. Ο καρδιολόγος συνήθως θα συστήσει ένα καρδιογράφημα κι ένα triplex  καρδιάς κι αν τα ευρήματα είναι παθολογικά, τότε θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις για την ανεύρεση του αιτίου της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνει υγειινοδιαιτητικά μέτρα όπως μειωμένη πρόσληψη αλατιού και υγρών, απώλεια βάρους, συστηματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος αλλά  και φάρμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επέμβαση για αποκατάσταση αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου, διόρθωση βαλβίδων κι  εμφύτευση αμφικοιλιακού βηματοδότη ή απινιδωτή.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σύνδρομο με μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα, στο οποίο η έγκαιρη διάγνωση και η συστηματική παρακολούθηση έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ποιότητα ζωής του ασθενή.

No Comments

Post A Comment