Πρόπτωση μιτροειδούς.

Πρόπτωση μιτροειδούς.

Η μιτροειδής βαλβίδα είναι μια βαλβίδα που χωρίζει τον αριστερό κόλπο από την αριστερή κοιλία της καρδιάς. Φυσιολογικά αποτελείται από δύο φύλλα που ονομάζονται γλωχίνες, τα οποία κατά τη διάρκεια της καρδιακής συστολής κλείνουν στεγανά εμποδίζοντας τη ροή του αιματος από την αριστερή κοιλία πρός τον αριστερό κόλπο.
Στην πρόπτωση της μιτροειδούς, η μια ή και οι δυο γλωχίνες είναι από την κατασκευή τους παχύτερες ή  μακρύτερες (εμφανίζουν δηλαδή αυτό που λέμε «περίσσεια ιστού») και όταν κλείνουν, επειδή περισσεύουν, προπίπτουν δηλ. προβάλλουν μερικώς προς τον αριστερό κόλπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι μόνο προβάλλουν αλλά κι επιτρέπουν την παλινδρόμηση μικρής ποσότητας αίματος από την αριστερή κοιλία προς τον αριστερό κόλπο. Τότε έχουμε αυτό που λέμε «πρόπτωση με συνοδό ανεπάρκεια».
Γενικώς η πρόπτωση είναι η συχνότερη βαλβιδοπάθεια με ποσοστό  2-5% στο γενικό πληθυσμό. Παλιότερα πιστεύαμε ότι προτιμά περισσότερο τις γυναίκες, αλλά νεότερες μελέτες δείχνουν ότι αφορά περίπου εξίσου και τα δυο φύλα. Πολλές φορές είναι ασυμπτωματική. Άλλες φορές συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, τσιμπήματα στο στηθος, πόνο, δύσπνοια ή λιποθυμικά επεισόδια.
Όπως και να έχει, η διάγνωση τίθεται πάντα με την ακρόαση και την υπερηχογραφική εξέταση. Ακροαστικώς ακούγεται ένα «κλικ» κι εαν υπάρχει κι ανεπάρκεια ακούγεται κι ένα φύσημα. Ο υπέρηχος θα δείξει πάχυνση και περίσσεια ιστού της βαλβίδας και >2χιλιοστά προβολή μέρους της βαλβίδας προς τον κόλπο. Αν υπάρχει ανεπάρκεια θα δείξει και το jet της ανεπάρκειας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η πάθηση είναι αθώα και αρκεί ενας περιστασιακός έλεγχος για παρακολούθηση καθε 2-3 χρόνια. Αν συνυπάρχει ανεπάρκεια ή αρρυθμίες μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή και συχνότερος έλεγχος. Σπανιότερα η πρόπτωση μπορεί να οδηγηθεί στο χειρουργείο για επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της βαλβίδας. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο και μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση που η καρδιακή λειτουργία επιδεινωθεί. Παλιότερα η πρόπτωση ειχε συσχετιστεί με εγκεφαλικα επεισοδια και αιφνίδιο θάνατο, όμως νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι δεν σχετίζεται τελικά.

Παλιότερα επίσης δινόταν προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή πριν απο επεμβάσεις (συνήθως οδοντιατρικές) αλλά κάτι τέτοιο δεν συστήνεται πλέον από τις επίσημες οδηγίες.

Όσον αφορά την άθληση, δεν υπάρχει περιορισμός άθλησης για τις περιπτώσεις πρόπτωσης με μικρού βαθμού ανεπάρκεια της βαλβίδας, αντιθέτως ενθαρρύνεται η αερόβια άσκηση. Προβληματισμός υπάρχει στις ασκήσεις υψηλής αντίστασης όπως η άρση βαρών. Παρ’ολο που δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο, φαίνεται πως η μεγάλη και απότομη αυξηση των πιέσεων μέσα στην καρδιά οδηγεί στο τέντωμα της μιτροειδικής συσκευής (των γλωχίνων και των χορδών οι οποίες  δεν είναι τόσο δυνατές όσο στη φυσιολογική βαλβίδα). Αυτό ενέχει τον κίνδυνο ξαφνικής ρήξης μερους της βαλβίδας με αποτέλεσμα αιφνίδια επιβάρυνση της λειτουργίας της.

Σε γενικές γραμμές, η πρόπτωση μιτροειδούς διαδράμμει συνήθως χωρίς σοβαρά προβλήματα κι ο έλεγχος εξαντλείται σε μια τακτική παρακολούθηση. Στους ασθενείς προτείνεται να διατηρούν μια καλή στοματική υγεία, να ασκούνται τακτικά και  να ενημερώνουν το γιατρό τους για πιθανά ενοχλήματα, όπως αίσθημα παλμών, δύσπνοια ή άλλα. Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί πρόβλημα στην πρόπτωση μιτροειδούς.

https://www.healthtap.com/topics/exercising-with-mitral-valve-prolapse
No Comments

Post A Comment