25 Mar Στένωση Καρωτίδων.
Οι καρωτίδες είναι οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλό μας με αίμα. Βρίσκονται στην περιοχή του τραχήλου, δηλαδή στα πλάγια του λαιμού μας, μία δεξιά και μία αριστερά. Η στένωση των καρωτίδων είναι μια μορφή αθηροσκλήρυνσης. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της αθηροσκλήρυνσης είναι η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και φυσικά το οικογενειακό ιστορικό.
Έτσι, με την επίδραση των πιο πάνω παραγόντων δημιουργείται σιγά σιγά μια αθηρωματική πλάκα η οποία μπορεί να αποφράξει μία καρωτίδα. Το εύλογο ερώτημα είναι: “δηλαδή, αν κλείσει η μια μου καρωτίδα θα πάθω εγκεφαλικό;” Η φύση προνόησε ώστε ο εγκέφαλος να αιματώνεται από ένα δίκτυο αρτηριών που περιλαμβάνει τη δεξιά έσω καρωτίδα, την αριστερή έσω καρωτίδα και τις δυο σπονδυλικές αρτηρίες. Αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές η απόφραξη της μιας καρωτίδας δεν οδηγεί σε εγκεφαλικό, αφού οι υπόλοιπες τρεις αρτηρίες αναπληρώνουν την αιμάτωση. Ωστόσο δεν αποκλείεται ένα τμήμα αυτής της αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί τη στένωση, ή ένας θρόμβος πάνω σ’αυτή, να αποσπαστεί, να ταξιδέψει μέσω της ροής του αίματος και να πάει να βουλώσει μια αρτηρία του εγκεφάλου, προκαλώντας με αυτό το μηχανισμό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Άρα ένας άνθρωπος που έχει στένωση καρωτίδων, δηλαδή έχει αθηρωματική πλάκα ικανού μεγέθους σε μια καρωτίδα, μπορεί να μην έχει κανένα σημείο που να μαρτυρά την πάθηση, να έχει ένα φύσημα στην ακρόαση της καρωτίδας με το ακουστικό, ή να περάσει ξαφνικά ένα εγκεφαλικό.
Η διάγνωση της στένωσης των καρωτίδων τίθεται υπερηχογραφικά.
Η θεραπεία περιλαμβάνει σε όλους τους ασθενείς διακοπή του καπνίσματος, ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της υπερχοληστερολαιμίας, σωματική άσκηση και διόρθωση του σωματικού βάρους.
Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει αντιαιμοπεταλικά με κύριο εκπρόσωπο την ασπιρίνη, και στατίνες με στόχο LDL κάτω από 100 mg/dl ή ακόμη και κάτω από 70mg/dl για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Η επεμβατική θεραπεία επιφυλάσεται για τους ασθενείς με συμπτωματική στένωση >50% ή ασυμπτωματική στένωση >70%. Υπάρχουν δύο μέθοδοι επεμβατικής αποκατάστασης που είναι η τοποθέτηση stent χωρίς γενική αναισθησία και η κλασσική χειρουργική μέθοδος (ενδαρτηρεκτομή) όπου ανοίγεται η καρωτίδα, καθαρίζεται και ξανασυρράφεται. Και οι δύο μέθοδοι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
No Comments