Έχω φύσημα. Πρέπει να παίρνω αντιβίωση πριν από κάθε επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Έχω φύσημα. Πρέπει να παίρνω αντιβίωση πριν από κάθε επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Συχνά ακούω τους ασθενείς μου που έχουν κάποιο φύσημα, να με ρωτούν αν πρέπει να παίρνουν προληπτικά αντιβίωση πριν από οδοντιατρικές επεμβάσεις όπως καθαρισμό, εξαγωγές, κλπ. Πράγματι, η προληπτική χορήγηση αντιβίωσης, συνήθως Amoxil, ήταν πάγια τακτική για πολλά χρόνια. Η λογική της συγκεκριμένης τακτικής ήταν πως σε αιματηρές επεμβάσεις ανοίγει μια πύλη εισόδου μικροβίων, τα οποία μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις, επικίνδυνες για τη ζωή του ανθρώπου, όπως η ενδοκαρδίτιδα.  Ωστόσο, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, οι  επίσημες οδηγίες έχουν αλλάξει, αφού φάνηκε μικρή μόνο μείωση των περιστατικών ενδοκαρδίτιδας σε ασθενείς που πήραν προληπτικά αντιβίωση σε σχέση με αυτούς που δεν πήραν. Από την άλλη πλευρά, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί σε αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων αλλά κι αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Τελικά, μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με φύσημα πρέπει να παίρνει προληπτικά αντιβίωση πριν από οδοντιατρικές επεμβάσεις. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ασθενείς υψηλού κινδύνου που έχουν κάποιο από τα ακόλουθα:
– Προσθετικές βαλβίδες ή προσθετικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για διόρθωση της βαλβίδας, δηλαδή ασθενείς που έχουν κάνει αντικατάσταση ή διόρθωση βαλβίδας,
– έχουν ιστορικό λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας, δηλαδή έχουν νοσήσει στο παρελθόν από ενδοκαρδίτιδα,
– έχουν συγγενείς καρδιοπάθειες, εκ γενετής δηλαδή καρδιοπάθειες, είτε κυανωτικές χωρίς διόρθωση ή με υπολειπόμενη διαφυγή, ή καρδιοπάθειες χωρίς διαφυγή για 6 μήνες μετά την εγχείρηση.

Χημειοπροφύλαξη δεν συστήνεται σε καμμία άλλη συγγενή καρδιοπάθεια ή βαλβιδοπάθεια. Με άλλα λόγια, δε χρειάζεται αντιβίωση στην πρόπτωση μιτροειδούς, στη δίπτυχη αορτική βαλβίδα, στην ασβεστοποιό στένωση της αορτής, στις βαλβιδοπάθειες από ρευματικό πυρετό, στη μεσοκολπική επικοινωνία κλπ.

Ωστόσο δίνεται μεγάλη σημασία σε προληπτικά μέτρα για όλους τους ασθενείς με καρδιοπάθεια οποιασδήποτε μορφής, με πρώτο  και κυριότερο τη σωστή υγιεινή του στόματος και τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο. O λόγος που δίνεται έμφαση στη στοματική υγιεινή είναι ότι φάνηκε πως καθημερινές δραστηριότητες όπως η μάσηση, το βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση νήματος κλπ, δημιουργούν συνθήκες μικροβιαιμίας δηλαδή αύξησης της συγκέντρωσης των μικροβίων στο αίμα μας ιδιαίτερα σε ασθενείς με πτωχή στοματική υγιεινή.

Η αντιβίωση λοιπόν, αφορά μόνο συγκεκριμένους ασθενείς και μόνο οδοντιατρικές επεμβάσεις. Προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών δεν χρησιμοποιείται σε άλλες διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις όπως βρογχοσκόπηση, λαρυγγοσκόπηση, γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, τοκετό κλπ.

No Comments

Post A Comment