Aνεύρυσμα της κοιλιακής αορτής. Ο σιωπηλός κίνδυνος!

Aνεύρυσμα της κοιλιακής αορτής. Ο σιωπηλός κίνδυνος!

Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι  μια εντοπισμένη διάταση – ξεχείλωμα της αορτής. Η φυσιολογική διάμετρος της κοιλιακής αορτής είναι κατά μέσο όρο γύρω στα 15-20mm. Ανεύρυσμα  έχουμε σε μια αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής αορτής πάνω από 1,5 φορά της φυσιολογικής τιμής, δηλαδή όταν η διάμετρος της ξεπερνά τα 30mm.

Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι μια πολύ συχνή νόσος. Αφορά το 5% των αντρών άνω των 60 ετών. Είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος, διότι η πάθηση δεν δίνει συμπτώματα κι όταν δώσει είναι ήδη προχωρημένη, δηλαδή υπάρχει ήδη ρήξη του ανευρύσματος η οποία έχει θνητότητα 80%.

Κινδυνεύουν περισσότερο οι άντρες καπνιστές άνω των 65, ή τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος. Για το λόγο αυτό, τα άτομα αυτά πρέπει να εξετάζονται και να παρακολουθούνται προληπτικά και τακτικά με υπερηχογραφικό έλεγχο.

Το μόνο μέτρο που φαίνεται να καθυστερεί την αύξηση του ανευρύσματος είναι η διακοπή του καπνίσματος. Άλλα μέτρα, όπως η διόρθωση της πίεσης, της χοληστερίνης κλπ. παρόλο που βελτιώνουν το συνολικόι καρδιακό κίνδυνο, εν τούτοις δεν επιδρούν στην εξελιξη του κοιλιακού ανευρύσματος.

Η παρακολούθηση μέχρι τα 4 εκατοστά πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο  και μετά τα  4 εκατοστά ανά 6μηνο ή και 3μηνο μέχρι το ανεύρυσμα να φτάσει τα 5 ή 5,5 εκατοστά οπότε και πρέπει να χειρουργηθεί.

Υπάρχουν δυο μέθοδοι χειρουργικής αποκατάστασης: η ενδαγγειακή (με stent) και η ανοικτή χειρουργική. Η ενδαγγειακή μπορεί να εφαρμοστεί περίπου στο 50-60% των ανευρυσμάτων και προτιμάται  σε ηλικιωμένους κι ανατομικώς κατάλληλα ανευρύσματα. Επιπλοκή της μεθόδου είναι μετεγχειρητικές μικρορρήξεις και διαφυγές που μπορεί να χρειαστούν επανεπέμβαση.

Η ανοικτή χειρουργική μέθοδος έχει αποτελέσματα που διαρκούν στο χρόνο με μικρότερη πιθανότητα επανεπέμβασης, ρήξης, ή άλλων επιπλοκών. Προτιμάται σε νεότερα άτομα κι έχει μόνιμα αποτελέσματα.

https://www.healthtap.com/topics/exercising-with-mitral-valve-prolapse
No Comments

Post A Comment