Γυναίκες και καρδιαγγειακή νόσος

Γυναίκες και καρδιαγγειακή νόσος

Οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν σε πολλά κι ένα απ’ αυτά είναι τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η καρδιαγγειακή νόσος.

Περίπου το 1/3 των γυναικών ηλικίας από 45 ως 60 ετών έχουν καρδιαγγειακή νόσο και πολλές φορές δεν το γνωρίζουν. Πραγματικά το 40% των γυναικών αυτών, δεν έχουν τυπικά συμπτώματα που θα τις προιδεάσουν για να ψαχτούν λίγο παραπάνω. Μπορεί να παρουσιάζουν, εύκολη κόπωση, λαχάνιασμα, αδυναμία, παλμούς, πόνο στις αρθρώσεις των χεριών, πόνο στο στομάχι ή το λαιμό, ή εμετό. Ωστόσο, έχουν καρδιαγγειακή νόσο η οποία είναι ο νούμερο 1 παράγοντας για αιφνίδιο θάνατο, πιο θανατηφόρος από όλες τις μορφές καρκίνου, αν αφεθεί χωρίς διάγνωση και χωρίς θεραπεία.

Το καλό είναι πως το  80% αυτών των περιστατικών μπορούν να προβλεφθούν με τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, την άσκηση, την υγιεινή διατροφή και το σωματικό βάρος.

Στις γυναίκες οι στόχοι της θεραπείας είναι: τιμές πίεσης κάτω από 130/80mmHg, σάκχαρο αίματος κάτω από 100mg/dl και LDL χοληστερίνη κάτω από 115-130mg/dl.

Όμως, στις γυναίκες φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι επιπλέον παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τους άντρες. Αυτοί είναι η εμμηνόπαυση σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών, η παρουσία αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, η υπέρταση κύησης, οι ακτινοβολίες και οι χημειοθεραπείες για καρκίνο του μαστού, το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη η οποία φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 55 ετών.

Ως καρδιολόγος και ως γυναίκα, ξέρω πως οι γυναίκες βάζουν πολύ συχνά τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους πίσω από τις ανάγκες του συντρόφου και των παιδιών ή των ηλικιωμένων συγγενών τους. Είναι στη φύση και στη νοοτροπία των γυναικών να προσπαθούν να καλύψουν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες της οικογένειάς τους και στην προσπάθεια τους αυτή να παραμελούν ή και να ξεχνούν τον εαυτό τους. Όμως αν δεν είναι αυτές καλά, ποιός θα φροντίσει για τους αγαπημένους τους; Να μια ερώτηση που αξίζει να ξανασκεφτούμε όλες οι γυναίκες.

No Comments

Post A Comment