Θυρεοειδής και καρδιά.

Θυρεοειδής και καρδιά.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού μας. Αλληλεπιδρά μέσω της έκκρισης δύο ορμονών (Τ3 και Τ4) με όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού για παράδειγμα το νευρικό σύστημα, το γαστρεντερικό, το αιμοποιητικό και βέβαια το κυκλοφορικό. Υπάρχουν δυο μορφές δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς: η υπερλειτουργία ή υπερθυρεοειδισμός και η υπολειτουργία ή υποθυρεοειδισμός.

Στον υπερθυρεοειδισμό ο ασθενής παρουσιάζει ένα ή και περισσότερα συμπτώματα όπως: αύξηση της όρεξης, απώλεια βάρους, εφίδρωση, ανησυχία, τρέμουλο, δυσανεξία στη ζέστη, υπερκινητικότητα του εντέρου, αλλά και συμπτώματα από το καρδιαγγειακό με κυριότερα την ταχυκαρδία, αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια. Συνήθεις αιτίες υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος Graves, η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη, το τοξικό αδένωμα  και η υπερδοσολογία θυροξίνης.

Στον υποθυρεοειδισμό, ο ασθενής εμφανίζει αύξηση του βάρους, ελάττωση της όρεξης, οίδημα, ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα, ενώ από το καρδιαγγειακό μπορεί να εμφανίσει αύξηση της πίεσης, βραδυκαρδία, συλλογή υγρού γύρω από την καρδιά ή τους πνεύμονες, δύσπνοια. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού οφείλονται στη χρόνια θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς.

Ένα αντιαρρυθμικό φάρμακο, η αμιωδαρόνη, εμπλέκεται σε αρκετές περιπτώσεις τόσο υπερ- όσο και υποθυρεοειδισμού και οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με Angoron πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.

No Comments

Post A Comment