Υπέρταση στην κύηση.

Υπέρταση στην κύηση.

Η υπέρταση στην κύηση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Τιμές πίεσης μεγαλύτερες ή ίσες με 140/90mmHg υποδηλώνουν υπέρταση. Αφορά γυναίκες συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, που μπορεί να είχαν προυπάρχουσα υπέρταση, ή να εμφανίζουν τώρα για πρώτη φορά πίεση, γυναίκες που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ή παίρνουν πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν πολύδυμη κύηση, ή σακχαρώδη διαβήτη, καπνίζουν ή ακόμη και πολύ νεαρές γυναίκες που εγκυμονούν σε μικρή ηλικία.

Η υπέρταση στην κύηση μπορεί να διαλάθει και να μη διαγνωστεί εγκαίρως, γιατί υπό την επίδραση νευροορμονικών μηχανισμών, η πίεση φυσιολογικά πέφτει μέχρι τις 20 εβδομάδες, για να ανέβει αμέσως μετά και ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Άρα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε σχολαστικά την πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;

Φάρμακα δίνουμε σε τιμές πίεσης πάνω από 150/100 mmHg. Τα φάρμακα που επιτρέπονται στην κύηση είναι πολύ περιορσμένα κι ορισμένα αντιυπερτασικά πρέπει να διακόπτονται ακόμη και πριν η γυναίκα μείνει έγκυος (εάν ήταν ήδη υπερτασική πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης).

Συστήνουμε στην έγκυο να ξεκουράζεται αρκετά, να προσέχει το βάρος της, να μην πάρει πολλά κιλά, αλλά όχι να χάσει! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνει πιο ποιοτική διατροφή απ’όλες τις διατροφικές ομάδες, αλλά να αποφεύγει τα πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα. Δεν συστήνουμε διακοπή του αλατιού, αλλά ελαφρώς περιορισμό του. Φυσικά το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλη τη διαρκεια της εγκυμοσύνης, πολύ περισσότερο αν η εγκυμοσύνη επιπλέκεται με υπέρταση. Η άσκηση ενθαρρύνεται, περίπου μισή ώρα την ημέρα περπάτημα ή ήπιας έντασης κολύμπι.

Ο μεγάλος κίνδυνος από την υπέρταση στην κύηση είναι αυτή να εξελιχθεί σε προεκλαμψία κι εκλαμψία. Η προεκλαμψία είναι υπέρταση κι αποβολή λευκώματος στα ούρα (γι αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχος με γενική ούρων κάθε μήνα), ενώ η εκλαμψία είναι υπέρταση μαζί με λευκωματουρία και γενικευμένοι τονικοκλονικοί σπασμοί. Η εκλαμψία είναι απειλητική για τη ζωή της γυναίκας και του εμβρύου, γι αυτό πρέπει να λαμβάνουμε προληπτικά όλα τα μέτρα ώστε να μη φτάνουμε εκεί. Σε περίπτωση εκλαμψίας διενεργείται επείγων τοκετός

No Comments

Post A Comment