Αλάτι και … γάτες Ιμαλαίων

Αλάτι και … γάτες Ιμαλαίων

Όλο και συχνότερα με ρωτούν οι ασθενείς μου τι γνώμη έχω για το αλάτι Ιμαλαίων κι αν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μ’ αυτό το κοινό  επιτραπέζιο αλάτι.

Οι ασθενείς μου σε μεγάλο ποσοστό είναι υπερτασικοί και έχουν πράγματι ανάγκη να μειώσουν δραστικά την ποσότητα του αλατιού και για να είμαστε πιο ακριβείς την ποσότητα του προσλαμβανόμενου NaCl.

Ωστόσο αν ανατρέξει κανείς στη σύσταση και των δυο αυτών αλατιών θα δει ότι η περιεκτικότητα τους σε νάτριο είναι παρόμοια. Αυτό σημαίνει πως ό,τι αλάτι και να προτιμήσουμε πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην ποσότητα.

Για να δούμε όμως, τι διαφορά έχει το κοινό αλάτι με το αλάτι Ιμαλαίων: Aν εξαιρέσουμε το χρώμα και την τιμή, η κυριότερη διαφορά τους είναι η περιεκτικότητα τους σε ιώδιο. Συγκεκριμένα ένα κουταλάκι του γλυκού κοινό αλάτι περιέχει γύρω στα 280-300μg ιώδιο, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλαίων περιέχει μόλις 80μg ιώδιο. Η έλλειψη ιωδίου σχετίζεται με παθήσεις του θυρεοειδούς και το κοινό αλάτι είναι η κύρια πηγή ιωδίου στη διατροφή μας μαζι με τα θαλασσινά.

Προσοχή λοιπόν στις τάσεις, στις τσέπες και στο θυρεοειδή μας!

No Comments

Post A Comment