Στυτική δυσλειτουργία και καρδιά.

Στυτική δυσλειτουργία και καρδιά.

Το ξέρατε ότι  το το 40% των ανδρών ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών παρουσιάζουν ποικίλης έντασης προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας;

Κι όταν λέμε στυτική δυσλειτουργία εννοούμε την αδυναμία επίτευξης και διατήρησης ικανοποιητικής στύσης για μια ολοκληρωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με την ασυμπτωματική στεφανιαία νόσο, δηλαδή ένας ασθενής με στυτική δυσλειτουργία μπορεί να πάσχει από στεφανιαία νόσο χωρίς να έχει εκδηλώσει ακόμη κανένα σύμπτωμα. Συγκεκριμένα, οι πασχοντες  έχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα, 62% μεγαλύτερο κινδυνο για έμφραγμα και  39% για εγκεφαλικό. Μάλιστα έχει υπολογιστεί οτι από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η  στυτική δυσλειτουργία, οι ασθενείς θα εκδηλώσουν συμπτώματα από την καρδιά σε διάστημα 2-5 χρόνων με μέσο όρο τα 3 χρόνια !

Γιατί γίνεται αυτό;

Επειδή τόσο η στεφανιαία νόσος, όσο και  η στυτική δυσλειτουργία έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου που είναι ως γνωστόν η αρτ. υπέρταση, ο σακχ. διαβήτης, η υπερλιπιδιαμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, οι παράγοντες δηλαδή που ευνοούν την αθηροσκλήρωση.

Η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας σήμερα είναι δυνατή. Πέρα από τα φάρμακα που έχουν βελτιώσει πολύ την ποιότητα της στύσης κι άλλα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Η απώλεια βάρους, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχαρώδους διαβήτη και της χοληστερίνης καθώς κι εξειδικευμένες επεμβατικές θεραπείες από τον ουρολόγο είναι μέτρα που βελτιώνουν σημαντικά το πρόβλημα.

No Comments

Post A Comment